Haven Vlissingen blijkt zo lek als een mandje

Omdat de controle in de havens van Rotterdam en Antwerpen de laatste jaren is opgevoerd, wijken drugssmokkelaars in toenemende mate uit naar havens zoals Vlissingen, Moerdijk, Gent en Zeebrugge. Dat zeggen douane en politiemensen in het tv-programma Narcostaat (NTR), dat maandagavond wordt uitgezonden. Verslaggever Danny Ghosen nam de proef op de som en kon als ‘uithaler’ ongestoord bij containers komen.

1 december 2019

Bron: Crimesite

Vrij spel in de nacht

Albert van der Smissen, voorzitter van de grootste douanevakbond NCF, zegt in de uitzending dat er in Vlissingen een gebrek aan personeel is om de scanner te bedienen, waarmee containers op drugs kunnen worden gecontroleerd. ‘Er zijn nachtdiensten die niet meer ingevuld omdat we te weinig mensen hebben’, aldus Van der Smissen. Bovendien mag douanepersoneel in Vlissingen niet zelf beslissen welke containers zij controleren, maar wordt dit vanuit het hoofdkantoor in Rotterdam voorgeschreven. ‘Er wordt niet geluisterd naar de werkvloer’. Van der Smissen concludeert: ‘Als ik een drugssmokkelaar zou zijn en ik moest kiezen, zou ik ook naar Vlissingen gaan.’

Containers

Andere bronnen binnen de douane en politie bevestigen aan de makers van ‘Narcostaat’ dat Vlissingen momenteel een groot probleem heeft met drugssmokkel. En ook de gemeente Borsele, waaronder de containerhaven van Vlissingen-Oost valt, erkent het probleem: ‘Zagen we vier jaar geleden smokkel via vissersbootjes en droppings op zee, ontdekten we de afgelopen twee jaar vooral smokkel via grote containerschepen. Het is aan ons om smokkel zo onaantrekkelijk mogelijk te maken in onze regio door de pakkans te vergroten en barrières op te werpen, zowel zichtbaar als onzichtbaar.’

Hek open

Verslaggever Danny Ghosen nam de proef op de som en filmde de aankomst van een groot containerschip met bananen uit Zuid-Amerika in de haven van Vlissingen-Oost. Politie en douane waren nergens te bekennen tijdens het lossen van het schip. Ghosen kon probleemloos door een openstaand hek bij de containers komen. Naar aanleiding van zijn actie, heeft de gemeente Borsele extra beveiligingsmaatregelen aangekondigd, zoals cameratoezicht.

Mink K.

In de uitzending morgenavond komt opnieuw Mink Kok aan het woord. Hij onthult één van de vele methodes waarmee cocaine wordt gesmokkeld op containerschepen. Volgens Kok gebeurt dat vaak zonder medeweten van de kapitein en bemanning. En in toenemende mate worden ook digitale middelen ingezet voor de smokkel.

Narcostaat is HIER te zien

Terug naar media