Spektakel-tv en populisme hanteren dezelfde methode

Voor de verslaggever die van een beetje stoer houdt, is er geen mooier hol dan het hol van de leeuw. De hang-out van een motorbende, het home van een groep gewelddadige voetbalsupporters, de onveiligste afdeling van een buitenlandse gevangenis: moeilijk terrein, maar de spannende reportages liggen er voor het oprapen.

Bron: Het Parool

Voor zijn nieuwe programma Danny Demonstreert reisde Danny Ghosen naar Engeland om de gangen te volgen van Jayda Fransen, de voorvrouw van Britain First, een politieke organisatie die op een agressieve manier de confrontatie zoekt met de islamitische gemeenschap. De heftige filmpjes op Facebook trekken miljoenen kijkers - onder wie president Trump, zo bleek deze week.

Ghosen begon met de mededeling dat het moeilijk was geweest om in contact te komen met Britain First. Dat is in het genre een verplichte mededeling, maar in dit geval leek het mee te vallen. De verslaggever mocht Fransen dagen volgen, en de grimmige houding van het ontvangstcomité was net zo goed onderdeel van het toneelstuk.

Ghosen legde mooi bloot dat Britain First de confrontatie met moslims op straat nodig heeft om die aantrekkelijke filmpjes te kunnen schieten. Fransen nam de verslaggever mee naar een wijk van Londen dat als Klein Pakistan werd neergezet. Het korte verblijf buiten de auto zorgde meteen voor spanning: sissende voorbijgangers, geschreeuw dat de racisten moesten oprotten en de politie die alles nauwlettend in de gaten hield.

Zo demonstreerde Danny dat spektakeltelevisie en populisme volgens dezelfde methode opereren: Ghosen zocht met camera het gezelschap van een extreme organisatie die met camera de confrontatie zocht met moslims op straat die op hun beurt de uitdaging maar wat graag aangingen. Het was een win-win-win-situatie.

Terug naar media