Ontbinden motorclubs dweilen met de kraan open: ‘Jongens hangen hun hesje niet op’
Volgens de rechtbank in Amsterdam gaat de club zich te buiten aan zeer ernstig, vaak dodelijk geweld en bedreigingen. Volgens documentairemaker Danny Ghosen staan er weer nieuwe clubs klaar om in het gat te springen en hebben verboden weinig zin.
Bron: WNL
Door: Peter Visser
Ghosen maakte onlangs de tweedelige documentaireserie Danny & the Brotherhood over motorclub Sin Miedo, die ontstond nadat clubs als de Hells Angels en No Surrender werden verboden. “Toen ik aan het researchen was kwam ik al zoveel nieuwe clubs en brotherhoods tegen. Het is dweilen met de kraan open”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Justitie is al een tijd bezig criminele motorclubs in Nederland weg te krijgen. In soortgelijke procedures zijn bij diverse rechterlijke instanties successen geboekt. Clubs als No Surrender en Hells Angels zijn inmiddels in hoger beroep verboden verklaard. De Hoge Raad bekrachtigde het verbod op Satudarah en – met een enkele nuance – op Bandidos.
‘Leden hangen hun hesje niet in de kast’
“De overheid heeft gisteren weer een club verboden, Caloh Wagoh. Daarvoor hebben ze de Hells Angels, Satudarah en No Surrender verboden. Daar doen ze heel triomfantelijk over. Dat is ook wel begrijpelijk. Wat ze alleen niet zien en zich misschien niet realiseren is dat er veel meer nieuwe clubs ontstaan”, zegt Ghosen.
Leden van clubs die worden ontmanteld hangen hun hesje niet in de kast maar beginnen een nieuwe club of sluiten zich aan bij een nieuwkomer, legt hij uit.
“Je vraagt je dus of hoeveel effect een verbod heeft”, zegt de documentairemaker. “Op korte termijn heeft het misschien effect, maar de jongens gaan echt niet hun hesje ophangen. Ze kappen er niet mee omdat justitie ze niet wil hebben en gaan door met iets anders.”