Moedige presentator Ghosen op bezoek bij de dame achter Trumps moslimtweet
In mei verscheen een filmpje op Dumpert waarin een jongen op krukken in elkaar werd geslagen. De dader werd opgespoord en uiteindelijk naar Bureau Halt gestuurd. Klaar. Maar afgelopen dinsdag verscheen het filmpje opeens in de Twitter-tijdlijn van Donald Trump, u weet wel. Hij retweette ene Jayda Fransen: 'VIDEO: Muslim migrant beat up Dutch boy on crutches.' De Nederlandse ambassade in de VS voelde zich genoodzaakt te zeggen dat de dader in Nederland geboren en getogen was. Maar goed, die Jayda Fransen dus, is een van de leiders van de extreem-rechtse Britse beweging Britain First.
Bron: Volkskrant.nl
En gisteravond ging Danny Ghosen, in de eerste aflevering van zijn nieuwe programma Danny Demonstreert, bij die gezellige mevrouw op bezoek. Handig om te weten: Britain First wil alle moskeeën sluiten, de islam verbieden, is populair onder jongeren, voor de herinvoering van de doodstraf en berucht om filmpjes waarin ze moslims lastigvallen. Van Danny Ghosen, geboren in Beiroet en tegenwoordig uitgerust met een indrukwekkende bos krullen en dito baard, zou je kunnen zeggen dat hij eruit ziet als een moslim.
Waarschijnlijk moest Jayda Fransen - een volslanke dertiger met henna-haar, niet te zuinig met make-up en een plat Engels accent - daarom, ondanks gemaakte afspraken, in eerste instantie niets van Ghosen en zijn cameraploeg hebben toen zij zich meldden in Rochester om een demonstratie van Britain First bij te wonen. Uiteindelijk lukte het Ghosen toch even kort met haar te praten en sloot hij zich daarna aan bij de demonstratie, een zee aan wapperende vlaggen en bezorgde burgers. Ghosen voelde zich zichtbaar en begrijpelijk ongemakkelijk. 'De blanken zien me als een moslim en ik denk dat de moslims zich afvragen: wat doet hij tussen al die racisten?' Dat hij zich niet aanstelde bleek toen een gigantische man zijn telefoon in Ghosens gezicht duwde en vroeg of hij iets te zeggen had. 'Me?', zei Ghosen, 'I don't know. It's nice weather.'
Het idee van de vierdelige serie Danny Demonstreert is dat Ghosen meeloopt met en in de psyche duikt van radicale en actieve protestbewegingen. Een prima idee. Maar het valt of staat nogal met hoe moedig de presentator is. Dat zit, afgaande op de eerste aflevering, bij Danny Demonstreert wel snor. Dat Ghosen, met zijn onmiskenbare Arabische uiterlijk, zich toch durft onder te dompelen in een beweging die hem zo vijandig gezind is, hem ongetwijfeld droevig stemt, maar zich niet laat meeslepen door emoties en onder alle omstandigheden steeds kalm en nieuwsgierig blijft, is bewonderenswaardig - en belooft veel goeds voor de rest van de serie.
Aan het eind van de eerste aflevering zaten Ghosen en Jayda Fransen in een kerk waar de Britain First-leider graag komt. 'Ik ga graag naar de kerk', zei Fransen. 'De kerk voelt als thuis.' Veel moslims, riposteerde Ghosen, denken ook zo over hun moskee. 'Maar die wil jij allemaal sluiten en mensen die de islam prediken moeten gedeporteerd worden.' 'Hmm, ja', zei Fransen, 'ik wil alle extremisten deporteren. Absoluut, geen twijfel.' Misschien kan ze zelf alvast het goede voorbeeld geven.
Dit schreven we recent nog meer over de twitterende president Trump
Hoe een verwijderd Dumpert-filmpje ineens als nepnieuws op het twitteraccount van Trump belandde
Hoe kon het gebeuren dat een filmpje op de Nederlandse videosite Dumpert waarop een Nederlandse jongen een leeftijdgenoot op krukken in elkaar slaat uiteindelijk - als anti-moslimboodschap - op het Twitter-account van de Amerikaanse president belandde? Een reconstructie.
Trump zoekt ruzie met vader basketbalspeler
Trump kan snoeihard in de aanval gaan op Twitter. Dat bleek onlangs nog maar eens, toen hij de vader van een stelende basketbalspeler die hij uit een Chinese cel zou hebben gered een 'ondankbare gek' noemde.
'Factchecken helpt helemaal niet'
Politiek journalist Ryan Lizza van de New Yorker vindt na twee jaar 'Trumpwatching' nog steeds dat we ons moeten blijven opwinden over leugens en desinformatie. (+)
Medewerker Twitter deactiveert account Trump
Een vertrekkende medewerker van Twitter heeft het account van Trump verwijderd. De schade viel mee (na 11 minuten was @realdonaldtrump weer in de lucht), maar hij had iets veel ergers kunnen doen.