Journalisten vaker bedreigd, maar 'bang' voor aangifte

Het aantal journalisten dat wordt bedreigd ligt waarschijnlijk nog hoger dan nu al bekend is. Het aantal stijgt weliswaar, maar veel journalisten doen nog geen aangifte, waardoor het probleem nog groter is dan nu al wordt gedacht.

Bron: Het Parool

Dat heeft onderzoeker Marjolein Odekerken woensdagochtend gezegd in de Tweede Kamer. Daar wordt gesproken over bedreigingen aan journalisten.

Volgens Odekerken zien veel journalisten af van het doen van aangifte, omdat ze 'bang zijn' dat dit nog meer bedreigingen uitlokt. "Zij zijn bang, omdat het als een rode lap op een stier werkt."

Nationale Politie meldde dat er vorig jaar 59 agressie- en geweldsincidenten werden geregistreerd, waarin 45 keer aangifte werd gedaan. In 12 gevallen ging het om mishandeling. Ook de politie vermoedt dat journalisten vaak geen melding maken van incidenten.

Volgens criminologe Odekerken worden de bedreigingen aan journalisten steeds ernstiger, zo bleek ook uit haar onderzoek van vorig jaar. Ze ondervroeg 638 journalisten. 61 procent van hen zei wel eens geïntimideerd te zijn tijdens het werk. Maarliefst 22 procent gaf aan maandelijks te maken te hebben met bedreigingen.

Persvrijheid
Odekerken ziet dat de 'persvrijheid' in het geding is. "Journalisten worden voorzichtiger door de bedreigingen en dat heeft dus gevolgen voor de persvrijheid, terwijl journalisten juist ongehinderd hun werk moeten kunnen doen."

Veel van de bedreigingen verloopt online, maar de cijfers bergen ook nog ernstiger gevallen. Momenteel worden misdaadverslaggevers Paul Vugts (Het Parool) en John van den Heuvel (De Telegraaf) bijvoorbeeld beveiligd door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB).

Vugts staat al maanden op een dodenlijst van de Amsterdamse onderwereld. Hij is blij met de aandacht voor de bedreigingen, maar waarschuwt tegelijk voor onderbezetting bij de DKDB.

"Zij staan mij hele dagen bij. Van 's ochtends vroeg, tot aan de avondklussen. Dat zijn steeds dezelfde mannen. Ze sputteren niet, maar het lijkt mij een weeffout. Het is geen gezonde situatie dat zij 18, 20, 24 uur achtereen werken. Iemand zei: het zou niet goed zijn als er nóg een journalist bij zou komen. Dat lijkt mij geen goed teken."

Intensiteit
Telegraaf-journalist Van den Heuvel heeft al sinds de jaren '90 met bedreigingen te maken, maar ziet de ernst toenemen. "Het berust volgens mij op toeval dat er nog geen heel ernstige ongelukken zijn gebeurd. Het is de laatste jaren gewoon toegenomen. In aantal, maar ook in intensiteit."

NTR-journalist Danny Ghosen hekelt hoe de politie zaken afhandelt. "Mishandeling, bekogeld worden met stenen: het is normaal geworden. Als we de politie bellen, zeggen ze: 'ja, je lokt het zelf uit'. Ik mijd heel veel wijken, want ik weet dat ik met of zonder camera aangevallen zal worden. De politie moet het serieuzer gaan nemen."

Ruud Verkuijlen, van de Nationale Politie 'herkent dat beeld niet'. "Het uitgangspunt is dat we alle aangiftes en meldingen serieus nemen. We merken wel dat journalisten niet alles melden en dat is niet hoe wij het zouden willen zien. Wij kunnen wel pas in actie komen áls er een aangifte wordt gedaan."

 

Terug naar media