Gevecht tegen cokesmokkel is kat-en-muis-spel

Gevecht tegen cokesmokkel is kat-en-muis-spel

VLISSINGEN-OOST - Het wekt weinig vertrouwen dat een cameraploeg van de NTR via een openstaand hek in Vlissingen-Oost ongestoord bij bananencontainers kan komen. Voeg daarbij de noodkreet van de bond van douaniers die aangeeft dat er te weinig personeel is en het beeld van een haven waar smokkelaars vrij spel hebben, is compleet.

Bron: AD.nl
Gerben Dijksterhuis, burgemeester van Borsele, ziet het open hek als een incident. ,,Havenbedrijf North Sea Port heeft afspraken gemaakt met de bedrijven om herhaling te voorkomen”, reageert Dijksterhuis op het programma Narcostaat van verslaggever Danny Ghosen, dat maandagavond is uitgezonden. Hij doet dit als voorzitter van de ‘Havendriehoek’ waarin bestuur, politie en justitie samenwerken om de criminaliteit te beteugelen.
Zorgen over smokkel via de haven van Vlissingen bestaan al langer. Drie jaar geleden luidde Dijksterhuis’  voorganger Jaap Gelok de noodklok: drugscriminelen hebben vrij spel in de haven. Sindsdien is er wel wat gebeurd. Minister Grapperhaus kwam met extra geld voor toezicht, onlangs is een programmamanager aangesteld om de strijd tegen de criminaliteit te stroomlijnen en TNO doet onderzoek naar de zwakke plekken in haven.

De drugs werden gevonden in deze dozen met bananen.

De drugs werden gevonden in deze dozen met bananen. © Politie

Lek als een vergiet

Kleinere zeehavens, Vlissingen voorop, worden steeds vaker gebruikt door smokkelaars, is de conclusie van de makers van Narcostaat. Een lastig te bewijzen stelling, want we weten wel hoeveel cocaïne is onderschept, maar niet hoeveel ongezien zijn weg naar de consument heeft gevonden. Voor zover uit persberichten valt af te leiden werd dit jaar 2200 kilo cocaïne in Vlissingen-Oost gevonden. In 2018  werd 3400 kilo coke aangetroffen. Ter vergelijking, in het uitgestrekte havengebied van Antwerpen ging het in 2018 om meer dan 50.000 kilo. De verwachting is dat het dit jaar niet minder zal zijn. ,,De haven is zo lek als een vergiet”, zei de Antwerpse burgemeester Bart de Wever in vorig jaar in De Volkskrant. Of de veel kleinere  Zeeuwse haven met zijn beperkte toegangswegen aantrekkelijker is voor smokkelaars dan Antwerpen, is de vraag.

De voorzitter van de douanevakbond Albert van der Smissen zegt in de uitzending dat er te weinig douanepersoneel is. De Belastingdienst spreekt dit tegen. ,,Douane Nederland beschikt over de capaciteit om haar toezichthoudende taak in de havens uit te voeren”, laat een woordvoerster weten. Mogelijk zijn de uitkomsten van het TNO-onderzoek, die deze maand worden verwacht, aanleiding tot nieuwe maatregelen. Hét ultieme antwoord zal nooit gevonden worden. Dijksterhuis: ,,Het blijft een ‘kat-en-muisspel’. Criminelen zoeken steeds nieuwe manieren, in routes en methodes. Het is aan ons als overheid om, in samenwerking met de havenbedrijven, scherp te blijven.”

Narcostaat is HIER te zien

Terug naar media