Danny Ghosen legt misstanden Qatar bloot: ’Alleen Van Gaal stond mij te woord’

AMSTERDAM - Zo’n 6500 arbeiders uit onder andere Nepal en Bangladesh zijn omgekomen tijdens de bouw van de stadions, hotels en wegen voor het WK in Qatar, volgens journalisten van The Guardian. Volgens FIFA-baas Gianni Infantino zijn het er drie. Voor zijn documentaireserie op de NPO over misstanden in Qatar zou Danny Ghosen met Ronald de Boer, die als ambassadeur bij het WK betrokken is, afreizen om te onderzoeken hoe het erbij staat met de omstandigheden. Maar De Boer zag last minute van de reis af. „De tickets waren al geboekt”, zegt Ghosen. „Maar hij belde af, met een onduidelijke reden.”

De Boer bevestigt dat hij de reis heeft afgezegd, volgens de oud-prof ’met een legitieme reden’. Ghosen had graag een tour gekregen van De Boer. Hij zocht contact met de voormalige profvoetballer na diens optreden bij Humberto waar hij het getal van 6500 omgekomen arbeiders „totale onzin” noemde. Het waren volgens hem cijfers die „uit zijn verband” waren gerukt en „allemaal op een hoop gegooid.” Er gingen volgens De Boer „nou eenmaal mensen dood”.

Het relaas van De Boer is in overeenstemming met het verhaal van de FIFA en de Qatarese autoriteiten, zegt Ghosen: „Ze doen alsof het natuurlijke doden betreft. Voor de documentaire (die dinsdag wordt uitgezonden, red.) sprak ik in Nepal met de nabestaanden van omgekomen familieleden. Het gaat hier over jongens van 26 jaar die daar werken en op een dag met bloed uit hun mond wakker worden en sterven, nadat ze dag in dag uit in erbarmelijke omstandigheden hebben moeten werken. Ik sprak een jonge jongen van wie de nieren zijn uitgevallen. Hij is ook ten dode opgeschreven, want een nieuwe nier of behandeling kan hij niet betalen. Hoe groot is die kans dat dat natuurlijk is?”

Ghosen reisde af naar Nepal om de verhalen van de jongemannen en hun families te kunnen laten zien, omdat zijn visum voor Qatar telkens werd geweigerd. De Boer bracht uitkomst, maar door zijn terugtrekking kon Ghosen de reis op zijn buik schrijven.

Connecties

„De procedure om in Qatar toegang te krijgen is zonder hulp van zijn connecties vrijwel onmogelijk. Op twee andere aanvragen om naar het land te reizen hoorde ik nooit iets terug. Ik had graag een tour gehad van ambassadeur De Boer en gevraagd: wat is er zo mooi in Qatar volgens jou? Laat het ons zien.”

De jongens in Nepal vertelden hem namelijk een ander verhaal. In de documentaire vertellen ze over werkdagen van twaalf uur met amper pauzes in temperaturen van 45 graden. Ze worden binnengehaald door fixers die gouden bergen beloven en betalen grote bedragen om te kunnen vertrekken. Er zijn verhalen van mensen die nooit werden uitbetaald en sterfgevallen waarvan de schulden vervolgens op de familie blijven drukken, een leven lang.

„Het WK had nooit op deze plek georganiseerd mogen worden. Al die naïeve mensen die zeggen: voetbal brengt verandering. Nou, we hebben het in Rusland gezien met het WK voetbal in 2018 en de Olympische Spelen in 2014. En in China tijdens de meest recente Olympische Spelen. Wat voor verandering is er in die landen gebracht? Geen enkele. Mensen zien alleen een gelikte pr-campagne. Met die mooie shots wordt een donker imago weggepoetst. Daar is sport een goed middel voor.”

Ook bij de KNVB zitten ze niet op de kritische houding van Ghosen te wachten, bleek al snel. „Al mijn interviewverzoeken werden afgewezen. Altijd met een smoes: je bent geen sportjournalist, je bent te laat met aanmelden, er is geen plek meer.”

’Lastige vragen’

In de serie zien we hoe Ghosen tegengewerkt wordt nadat hij zich ergens in een bosje verstopt heeft en de gearriveerde spelersbus van het elftal benadert. Zijn ’lastige vragen’ worden door alle spelers ontweken.

„Waarom zou je het gesprek niet gewoon aangaan? Ik denk dat de spelers er echt wel wat over willen zeggen, maar dat ze doodsbang zijn de KNVB op hun dak te krijgen; en die zijn op hun beurt weer bang voor de FIFA. De enige die mij uiteindelijk te woord stond was Louis van Gaal. Die zei niks controversieels, dus de KNVB hoeft deze keer niet meteen naar Qatar om tekst en uitleg te geven aan de sjeiks.”

Ghosen: „Sommige spelers stonden op de Dam tijdens de antiracistische Black Lives Matter-protesten. Ik geloof echt wel dat ze ook van moderne slavernij iets vinden. Iemand als Virgil van Dijk is zo’n wereldster, als hij een statement zou maken zou dat zó veel betekenen.”

Ghosen vindt dat er actie moet komen vanuit de voetbalwereld voor compensatie voor de families van de slachtoffers van het WK in Qatar.

Potje

„Er moet een potje komen zodat al die mensen compensatie kunnen krijgen. Al is het maar om de schulden af te betalen, zodat ze weer een fatsoenlijk leven kunnen opbouwen. Daar strijden verschillende voetbalbonden nu voor, waaronder de KNVB.”

„Ik denk dan: wees dapper en begin zelf een potje. Maar dat durven ze niet, want dan krijgen ze gezeur met de FIFA. Die willen niet toegeven dat ze medeverantwoordelijk zijn voor de verloren mensenlevens in Qatar. Daarom blijven ze volhouden dat er maar drie mensen zijn omgekomen. Maar ik hoop echt dat er mensen dapper genoeg zijn om niet de andere kant op te kijken straks, en zich uit te spreken. En dat zeg ik als voetballiefhebber.”

Terug naar media