Danny Ghosen brengt Twents drugsgebruik in kaart

Danny diggt zich dieper in en bijt zich in je buurt of wijk. Geen snelle quotes of shots maar echte mensen, geen gezeik.' De tekst van de muziek bij het intro van Danny Zoekt Problemen - gisteravond de eerste aflevering op NPO3 - beloofde al veel goeds. Een paar flitstende beelden, snelle graphics en een agressief in de camera blaffende hond verder reed Danny Ghosen in een oude, rode Volvo de gemeente Vroomshoop binnen. 'Als ik hier zo om me heen kijk, ziet het er prachtig uit, lekker rustig', zei het voormalig enfant terrible van Powned en EO. 'Hoe komt het toch dat hier heel veel jongeren aan de drugs zitten? GHB, XTC, speed. Waarom hier? Waarom is dit hier zo'n groot probleem?'

Bron: Volkskrant.nl

Om antwoord te krijgen op die vraag begon Ghosen willekeurige mensen op straat te vragen wat er nou aan de hand was in de Twentse plattelandsgemeente. 'Er wordt wel wat gebruikt hier', zei een oudere man. 'Wat, of heel veel?', bitste Ghosen. 'Behoorlijk veel ja.'

Even later was Ghosen op bezoek bij de 32-jarige Gerjan, die zo veel GHB had gebruikt dat hij er een hersenbeschadiging aan had overgehouden. Gerjan was nu huisvader, 'jammer genoeg'. Meer kon hij niet echt doen. Hij had de verjaardagen van zijn kinderen op zijn armen getatoeeerd zodat hij ze niet vergat. Danny knikte er ernstig bij.

Zo zat de aflevering van gisteravond vol met verhalen van plattelandsjongeren, kinderen soms, die verslaafd waren (geweest) aan drugs. Nadat hij bij Gerjan was geweest, stapte Danny in zijn auto en reed hij naar Kim, die aan het paardrijden was. 'Ik heb gehoord dat je een heftig verhaal hebt', viel Danny met de deur in huis. 'Ja, zwaar drugsverleden', antwoordde Kim bijna achteloos vanaf haar paard. Ze gaf het paard een paar tikjes op zijn nek en ging haast in één adem door: 'speed, coke, wiet, GHB'.

GHB dus. 'Je kunt het hier makkelijker krijgen dan brood bij de bakker. Je hoeft maar een appje te sturen en de dealer staat voor de deur', vertelde de moeder van een voormalig verslaafd jongetje. Maar waarom werd er in Vroomshoop nou zo massaal gebruikt? Daar was Danny na een half uur en vele gesprekken later nog niet helemaal achter. Ja, verveling, experimenteren, stoer doen. Maar veel verder dan die voor de hand liggende verklaringen kwam Ghosen in zijn vijfdaagse veldonderzoek niet.

Misschien was de ambitie het grote waarom achter de Twentse drugsproblematiek te beantwoorden een beetje te hoog gegrepen. Daarentegen slaagde Ghosen er wel in een paar heftige en ontroerende verhalen op camera te krijgen. Hij is misschien niet de meest invoelende verslaggever en windt er bepaald geen doekjes om, maar durft wel door te vragen. Bovendien werkt die no-bullshit-aanpak goed op straat, waardoor hij redelijk snel aan de praat weet te raken met de lokale hangjongeren en het tegelijkertijd meteen doorheeft als ze hem om de tuin proberen te leiden.

Wat dat betreft was de eerste aflevering van Danny Zoekt Problemen een veelbelovende. Voor de volgende keer graag wat minder grote vragen en meer echte mensen. En geen gezeik.

Danny Zoekt Problemen is HIER te zien
Terug naar media